După izolarea în casă datorită pandemiei de COVID-19, odată cu măsurile de relaxare, copiii vor reveni la locurile de joacă, în parcuri, implicit vor începe să circule pe stradă. Îi vom întâlni din nou pe trotinete, biciclete, sau ca simpli pietoni.
Reapariția copiilor în spațiul rutier înseamnă pentru toți conducătorii auto o grijă în plus, atenție sporită și mai ales respectarea vitezei și a regulilor privind prioritatea pietonilor. Pentru polițiști (chiar dacă acum au în sarcină misiuni legate de respectarea normelor privind coronavirusul), pentru cei care veghează la siguranța circulației, data de 14 mai (când încetează starea de urgență), este un prilej de reflecție și de acțiune pentru găsirea unor modalități de apărare în trafic a copiilor, o categorie vulnerabilă din punct de vedere al siguranței rutiere.
Chiar dacă suntem obligați de pandemie să ne reevaluăm comportamentele sociale, cele legate de educația rutieră trebuie să rămână cu siguranță o prioritate.
Părinții trebuie să reamintească copiilor (și asta indiferent de vârstă) care sunt pericolele care-i pândesc în stradă, că trebuie să manifeste prudență chiar dacă acum traficul, încă este mai redus.
Să nu uităm că din păcate, deși majoritatea țărilor europene au anunțat scăderi dramatice ale volumului traficului rutier, impactul asupra accidentelor și deceselor pe drumuri nu este clar. Din rapoartele existente până acum, este clar că decesele rutiere nu au scăzut în același grad și, în unele cazuri, au rămas la fel sau chiar au crescut.
Iată un motiv extrem de serios pentru a ne educa (sau reeduca) copiii în spiritul disciplinei rutiere. Acum o dată cu revenirea copiilor pe stradă să încercăm să facem educație rutieră și prin propriului nostru comportament indiferent dacă suntem șoferi sau pietoni.