În timpul ediției a cincea a proiectului “Ora de Educație Rutieră”, care s-a desfășurat în fiecare zi în 140 de școli din cele 6 sectoare ale Bucureștiului, asociația EDIT a realizat două studii referitoare la percepția normelor de educație rutieră la nivelul elevilor de 9-10 ani și la elevi de clasele a XI-a și XII-a.
Studiu realizat pe 900 copii, cu vârste de 9 și 10 ani a evidențiat aspecte legate de percepția pericolului la această categorie de vârstă. Astfel, la întrebarea “Ai stat vreodată pe scaunul din față?”, 69.5 % dintre copii au răspuns cu DA, iar 30.5% au spus NU. La întrebarea “Te simți în pericol atunci când șoferul folosește telefonul în timp ce conduce?”, 73.4% dintre elevi au spus DA, iar 26.6% au zis NU.
Studiul pentru liceenii de clasele a XI-a și XII-a considerați că urmează să dea examen pentru obținerea permisului de conducere auto, s-a desfășurat în 20 de licee din București. La studiu au participat 600 de elevi.
Rezultatele studiului au fost următoarele:
- doar 1.3% din cei chestionați au declarat că nu doresc să obțină permis de conducere
- 2% din cei chestionați au condus fără a avea permis de conducere, în timp ce 61.5% dintre aceștia se aflau cu un părinte în mașină
- 5% dintre respondenți s-au aflat într-o mașină care s-a deplasat cu viteză mai mare decât cea legală
- 9% din cei chestionați consideră că viteza legală este prea joasă
- 1% dintre respondenți consideră că viteza este principala cauză a accidentelor, fiind urmată de alcool cu 27.3%
- 3% dintre respondenți cunosc persoane care au condus după ce au consumat alcool
- 5% dintre respondenți aleg să conducă în funcție de cât alcool au consumat
Datele obținute din cele două studii arată fără îndoială situația de fapt privind educația rutieră a copiilor și adolescenților, mai mult se conturează la nivel statistic o anumită mentalitate (cu caracter negativ) privind comportamentul viitorilor conducători auto.
Sunt date pe care le știam, date care apar mereu când vorbim de educația și siguranța rutieră. Din păcate atât factorii administrativi cât și cei politici constată în fiecare an că România rămâne pe primul loc la numărul de morți în accidente rutiere la 1 milion de locuitori, constată și nu fac nimic.