jucarii pentru copii accidentati

Republica Moldova: campania “O jucărie pentru zâmbetul copiilor”

La sfârșitul anului trecut în Republica Moldova a fost lansată campania “O jucărie pentru zâmbetul copiilor”. În cadrul campaniei, copiii afectați emoțional în urma unor accidente rutiere vor primi câte o jucărie din partea Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova.  Conform inițiatorilor campaniei, copiii implicați în accidente rutiere și cei aflați în situații de risc vor putea trece astfel mai ușor peste situațiile neplăcute.

La evenimentul de lansare a campaniei “O jucărie pentru zâmbetul copiilor” au participat reprezentanți ai Ministerului de Interne, donatori, dar și copii de la o grădiniță din Chișinău care, pentru a se alătura acțiunii, au adus cu ei câteva jucării.

Svetlana Sainsus activistă în cadrul campaniei:

„Vărul meu, fiind copil a suferit un accident rutier foarte grav și a rămas cu sechele pe viață. Știu ce înseamnă asta, am văzut trauma psihologică pe care o produce un accident unui copil și consider că această campanie este, chiar dacă nu o salvare, dar o mare, mare consolare pentru un copil în momente de cumpănă”.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare au donat peste 1.000 de urși de pluș.

„Am fost în multe locuri unde s-au comis accidente rutiere, cunosc din propria experiență, am văzut acele emoții care le au copii atunci când sunt implicați sau sunt parte în accidente rutiere. De aceea, INP s-a alăturat acestei campanii”, a menționat seful INP, Liviu Baziuc.

În total, au fost strânse peste 1500 de jucării, iar majoritatea acestora au fost confecționate de persoane cu deficiențe de vedere, la o fabrica din Bălți.

Conducerea IGP spune că s-a inspirat de la colegii din Germania. Astfel, copiii care au fost afectați emoțional în urma unor accidente rutiere sau cazuri de violență vor primi câte o jucărie de la polițiști. În fiecare mașină a angajaților poliției vor fi câte două, trei jucării.

Psiholog Doina Moldovan:

„Statistica spune că atunci când i se oferă copilului în dar o jucărie, 60-70% din emoțiile sale negative se diminuează, astfel, copilul își comută atenția de la sursa stresului asupra unui obiect moale, plăcut la atingere, nou pentru el, astfel își pierde din starea de anxietate”.

Reprezentanții poliției spun că exemplul lor va fi preluat și de cei de la Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns